Football Index-vetopörssi ongelmissa

Football Index on eräänlainen fantasiaurheilun ja vetopörssin yhdistelmä, jossa ostetaan ja myydään ”pelaajaosakkeita”. Perustuen pelisuorituksiin, nämä osuudet sitten maksavat osinkoja, ja toki myös arvonmuutoksilla on mahdollista tehdä voittoa. Toiminta on Iso-Britannian peliviranomaisen UKGC:n lisensoimaa online-rahapelaamista. Nimenä Football Index saattaa olla tuttu monelle suomalaisellekin Nottingham Forestin ja QPR:n pelipaidoista.

Osinkoja on tällä alustalla kolmea erilaista. Pelipäivän osingot perustuvat ottelupäivän parhaiksi valittuihin pelaajiin, ottelumäärään suhteutettuna. Kuukausiosinkoa maksetaan kuukauden yhteenlaskettujen valintojen perusteella, ja Media-osinkoa perustuen mainintoihin johtavissa uheilumedioissa. (Näin pisteitä voi kerätä esimerkiksi siirtohuhuista tai vaikkapa vapaa-ajan törttöilyistä.)

Nyt Football Index on kuitenkin ajautunut hankaluuksiin. Omistava yhtiö on todennut että toiminta ei tällä hetkellä ole kestävällä tavalla kannattavaa, ja leikkasi osinkojen kokoa rajusti. Yksittäisen osakkeen maksimiosinko tippui 33 pennystä kuuteen. Koska pelaajan arvo pörssissä perustuu ennusteisiin tulevista osinkoihin, laskivat luonnollisesti myös osakehinnat. Myynti- ja ostolaitojen ero kasvoi suureksi likviditeetin hävitessä markkinoilta.

Yhtiö on vakuuttanut että pelitileillä oleva käteinen on turvassa, mutta suurimmalla osalla pelaajista rahat ovat kiinni näissä osakkeissa. Kerrotaan jopa kymmenien tuhansien puntien tappioista. Football Indexin suosio on kasvanut hurjasti parin viime vuoden aikana, joten kaikkiaan pelaajia on satoja tuhansia.

Harrastuksen ympärille on syntynyt myös aktiivinen yhteisö. Pettyneiden asiakkaiden viestejä voi seurata esimerkiksi Twitterissä hashtagilla #footballindex

football index
Si_FI kertoo menettäneensä yli 100 000 puntaa pörssiromahduksessa